ULTRAZVUK PROSTATE

Prostata je pomoćna polna žlezda kod muškaraca čija je funkcija stvaranje i izlučivanje sekreta koji je deo semene tečnosti (ejakulata). Njen sekret sadrži supstance koje omogućavaju spermatozoidima da prežive od ejakulacije do trenutka oplodjenja. Nasuprot vrlo proširenom uverenju  prostata nije organ u kojem se krije „tajna polne moći ili nemoći“ muškarca.

Najčešće bolesti prostate su benigna prostatična hiperplazija (BPH, odnosno uvećanje prostate), hronični i akutni prostatitis (upala prostate) i  rak prostate.

Prostatitis, naročito akutni, najčešće uzrokuju mikroorganizmi i pojavljuje se u razdoblju od sticanja polne zrelosti do starosti. Manifestuje se bolovima u međici, visokom temperaturom, pečenjem i bolnim mokrenjem a ponekad i nemogućnošću mokrenja.

BPH i rak prostate nastaju u starijoj životnoj dobi jer je starija dob jednostavno preduslov nastanka tih bolesti. Njihovi uzroci su nepoznati uprkos velikom broju teorija koje pokušavaju rasvetliti razloge njihovog nastanka. BPH se manifestuje različitim tegobama mokrenja kao znakovima poremećenog zadržavanja urina (tzv. iritativni simptomi – noćno mokrenje, učestalo mokrenje, urgentno mokrenje…) i/ili samog mokrenja (tzv. opstruktivni simptomi – otežan početak mokrenja s naprezanjem, tanki mlaz mokraće, kapanje iz mokraćne cevi pri završetku mokrenja, osećaj nepotpunog pražnjenja bešike…). Jednim imenom sve te simptome nazivamo „simptomi donjeg mokraćnog sistema“. Rak prostate u ranoj fazi nema specifičnih simptoma i oni su u celini jednaki poremećajima mokrenja kod benigno uvećane prostate. Metastaziranjem raka pojavljuju se koštani bolovi ili čak i prelomi, anemija, pojava krvi u urinu i drugi problemi.

Preventivne aktivnosti imaju smisla samo i jedino u vezi raka prostate, dok ostale bolesti prostate nisu predmet preventivnih pregleda. Svaki muškarac iznad 50 godina treba jednom godišnje da uradi kompletni urološki pregled koji podrazumeva ultrazvučni pregled prostate, klinički pregled urologa i analizu PSA. U slučaju pozitivne porodične anamneze ovakav pregled je potrebno sprovesti I ranije i to u dobi izmedju 40 i 45 godina.

Kako izgleda ultrazvučni pregled prostate?

Ultrazvučni pregled prostate se može raditi na dva načina.

Prvi način  se izvodi tako što pacijent leži na ledjima tokom pregleda dok lekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno naneo malo gela prelazi preko kože trbuha u regiji male karlice. Za ovu vrstu pregleda je neophodno da mokraćna bešika bude napunjena sa dovoljno urina. Tokom pregleda se ispituje struktura tkiva prostate, njena veličina odnosno zapremina, uočene promene kao I odnos izmedju prostate I mokraćne bešike.

Druga vrsta pregleda je sa posebnom sondom koja se uz adekvatnu pripremu i zaštitu stavi u završni deo debelog creva i prisloni na prostatu ( transrektalni ultrazvučni pregled – TRUS). Na ovaj način se dobijaju detaljniji podaci o tkivu prostate.  Prikaz prostate je tada odličan, tačno pokazuje sve promene u prostati, mokraćnoj cevi (uretri), mokraćnoj bešici i semenim vezikulama. Pregled nije bolan.

Ko vrši pregled i ko interpretira nalaz?

Pregled vrši lekar specijalista urologije. Lekar očitava nalaz, piše ga i prilaže snimak kao medicinski dokument.

Koja je korist a koji su rizici, koliko su česte kontrole?

Korist je prvenstveno u brzini i tačnosti nalaza koji se dobijaju dijagnostičkim ultrazvukom prostate a rizika od pregleda nema. Kontrole se ponavljaju koliko je potrebno, bez opasnosti od oštećenja tkiva i organa. Vreme do sledećeg pregleda određuje lekar u zavisnosti od nalaza, kliničkog nalaza (digitorektalni pregled) i starosne dobi pacijenta. U slučaju normalnog nalaza kontrola je jednom godišnje a u slučaju patološkog nalaza kraće – nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Priprema za ultrazvuk prostate

Jedan dan pre pregleda:

Doručak: Dvopek ili kačamak bez mleka i mlečnih proizvoda, popiti čaj nakon doručka. Uzeti 2 kapsule Espumisan pre obroka.

Ručak: kašasta hrana, posna, supe sa malo sadržaja, kuvano meso ili meso na žaru, dvopek, bistri sok od jabuke, čaj ili voda. Uzeti 2 kapsule Espumisan pre obroka.

Večera: dvopek i čaj. Večeru obaviti do 20 časova uveče. Uzeti 2 kapsule Espumisan pre obroka. Ne treba jesti voće, salate, slatkiše, i mlečne proizvode. Ne konzumirati gazirana pića, mleko, alkohol i kafu.

Na dan pregleda:

Potrebno je konforno se obući radi jednostavnijeg skidanja odeće za pregled.

Ne jesti ništa sem ako je pregled planiran u popodnevnim satima kada se može doručkovati do 09:00 časova malo dvopeka i čaja.

Neophodno je 1-2 sata pre pregledaje popiti 1 litar vode ili čaja i uzdržati se od mokrenja pre pregleda.

U hitnim slučajevima ultrazvuk prostate se radi bez navedene pripreme.

Na dan pregleda pacijent treba da ponese raspoloživu medicinsku dokumentaciju.