KAKO DA SE NA PRAVI NAČIN PRIPREMITE ZA TRUDNOĆU

Ako planirate trudnoću, trebalo bi da posetite svog lekara opšte prakse i uradite jedan detaljan opšti klinički i laboratorijski pregled. Ako se nadje neki problem, imate dovoljno vremena da reagujete.

PLANIRAJTE I POSETU GINEKOLOGU kako bi se uradio jedan kompletan ginekološki pregled, tokom koga će se proveriti stanje grlića, uzeti neophodni mikrobiološki brisevi i uraditi pregled materice i jajnika, sa ultrazvučnim pregledom male karlice.

Neophodno je da svom lekaru kažete da li bolujete od neke bolesti ili ste zbog nečega bili hospitalizovani u bolnici, da li ste operisani, da li uzimate neke lekove, na šta ste alergični – sve što ima veze sa vašim stanjem je od velike važnosti u trudnoći.

Ukoliko su vam neophodni neki lekovi, potrebno je da proverite da li se oni mogu bez rizika uzimati tokom trudnoće. Ako je potrebno mogu se zameniti nekim drugim, efikasnim a neškodljivim. Potrebno je proceniti potrebu za korekcijom doze ili za uvodjenjem druge terapije. Nikako nemojte prekidati sa dosadašnjom terapijom iz straha da će ona škoditi trudnoći – prvo se konsultujte sa lekarom, nekada je mnogo bolje nastaviti sa terapijom nego je menjati!

Ukoliko ste već bili trudni, naglasite kakav je ishod te trudnoće, da li je bilo problema tokom nje i kako su se završili – neki problemi se mogu ponavljati i u sledećim trudnoćama, pa je važno znati za njih i eventualno reagovati i pre sledeće trudnoće.

Jako je važno da, u cilju planiranja trudnoće i dobijanja informacije, razgovarate sa roditeljima i rodjacima o eventualnim naslednim bolestima u svojoj i porodici budućeg oca vašeg deteta, zapišite da li je bilo nekih problema i sa svojim lekarom se posavetujte da li su potrebna neka dodatna ispitivanja koja bi razrešila dileme o tome da li imate povećan rizik od nasledjivanja tih oboljenja. Neke od genetskih bolesti koje zahtevaju proveru i članova ostale porodice i informaciju da li su oni nosioci tih gena su talasemija, hemofilija, mišićna distrofija, Hantingtonova horea, cistična fibroza…

Dobro je da se proveri kakvo je stanje sa nekim infekcijama koje mogu da predstavljaju problem tokom trudnoće – uradite IGM i IG G antitela na Toksoplazmozu, citomegalo virus, rubelu i herpes, što se skraćeno naziva TORCH skrining. Informacija o tome kakav je status biće od važnosti tokom trudnoće, a ako se ispostavi da, recimo, niste vakcinisani protiv rubele, možete se vakcinisati i planirati da ne ostanete trudni bar tri meseca posle toga.

Infekcije koje se prenose seksualnim putem poput hlamidije, gonoreje, sifilisa, genitalnog herpesa i HIV-a mogu da dovedu do komplikacija tokom trudnoće i potrebno je reagovati pre nje da bi se to izbeglo. Ukoliko se ispostavi da imate neku od seksualno prenosivih bolesti, potrebno je da se istovremeno i vaš partner pregleda, te da dobije adekvatnu terapiju.

Proverite u kakvom su vam stanju zubi i desni, uradite neophodne popravke.

Ako ste se i ranije hranili zdravo, nema potrebe da posebno menjate način ishrane. Počnite da uzimate vitamine, posebno obratite pažnju na folnu kiselinu – dnevni unos od 0.4 mg folne kiseline bar tri meseca pre začeća smanjuje šanse da kod deteta dodje do razvitka defekta kičme ili lobanje. Žene koje su imale dete sa takvim problemom treba da uzimaju veće doze, 4 mg folne kiseline. Prirodni izvori folne kiseline su pasulj, spanać, salata, brokoli, asparagus, hleb od celog zrna, jagode, pomorandže, pasulj, grašak, kikiriki, sočivo. I drugi vitamini i minerali, kao što je kalcijum, na primer, važni su za zdravlje i vas i vašeg deteta.

Izbegavajte nekvalitetnu hranu. Unosite kalcijumom bogatu hranu – mleko sa manje masnoće, sir, jogurt, kalcijumom obogaćeni sokovi, dosta voća i povrća ali i proteinom bogatu hranu – ribu i pileće meso, posebno belo meso. Ne zaboravite da unosite i namirnice od integralnog brašna i neglazirani pirinač. Pijte dosta tečnosti

Adekvatna težina i kondicija su važni za vaše zdravlje – ukoliko imate viška kilograma, probajte da ih se polako oslobodite pre trudnoće – gojaznost u trudnoći može da dovede do mnogih komplikacija, izmedju ostalih poremećaja metabolizma ugljenih hidrata I visok pritisak. Dijetu ne treba držati tokom trudnoće, težinu treba korigovati pre nego što ostanete u drugom stanju.

Smanjite unos kafe, crnih čajeva, pića tipa koka kole, alkohola. Ako pušite, za početak smanjite broj cigareta na minimum, a obavezno planirajte da potpuno ih potpuno ostavite Umereno vežbajte – hodanje, plivanje, lagana vožnja bicikla su dobre pripreme za dobijanje kondicije koja će vam dobro doći u trudnoći.

Izlaganje visokim dozama zračenja, pesticidima, olovu, živi, insekticidima, može da naškodi vašem zdravlju I posredno I vašem detetu. Izlaganje zračenju pri običnom snimanju pluća ne škodi ni vama ni bebi, ali tokom zračenja zbog nekog malignog oboljenja, može da škodi. Ukoliko vam je potreban bilo kakav pregled koji uključuje zračenje, makar to bilo i snimanje zuba, obavestite lekara da planirate trudnoću i da niste sigurni da li ste u tom trenutku trudni, a on će preduzeti korake da vas adekvatno zaštiti.

Pratite menstrualni ciklus –  nabavite kalendar i vodite računa o tome kada ste imali menstruaciju.

Najveće šanse da ostanete u drugom stanju imate par dana oko ovulacije, što je u sredini vašeg ciklusa. Momenat ovulacije se može izračunati poznavanjem kalendara menstruacije, praćenjem temperature tokom meseca (bazalne temperature) ili korišćenjem komercijalnih testova za predvidjanje ovulacije.

Ako vam je ciklus od 28 dana, ovulacija je obično od 10.-16. dana. Poznavanjem kretanja menstruacija tokom prethodnih nekoliko meseci, moći ćete da odredite u kom periodu je sredina ciklusa i da onda intenzivirate odnose.

Komercijalni testovi za praćenje ovulacije odredjuju nivo jednog hormona koji pomaže izlaženju jajne ćelije iz jajnika – luteinizirajućeg hormona, a potrebno ih je uroniti u mokraću I uporediti nalaze sa opisom proizvodjača. Uglavnom se u kod takvih proizvoda u posebnom prozorčiću pojavi crta ako ima tog hormona, što znači da je došlo do njegovog skoka i da je ovulacija 36h nakon toga. Sa testiranjem počinjete nekoliko dana pre polovine ciklusa.

Pauza izmedju trudnoća zavisi od fizičkog stanja posle trudnoće, obaveza, dojenja, da li imate pomoć…Smatra se da je optimalan period za oporavak posle trudnoće I dojenja godinu dana.

Ako je prethodno bio carski rez, verovatno će biti potrebno duže vremena za oporavak, tako da je trudnoću poželjno malo više odložiti nego što je to slučaj kod prethodnog vaginalnog porodjaja.

Posle prestanka oralne hormonske kontraceptivne terapije i začeća prodje nekoliko meseci, da bi se ciklus normalizovao. Možete i odmah zatrudneti, ali je malo verovatno, s obzirom da su vam hormoni bili izmenjeni tokom odredjenog vremenskog perioda.

Plodnost zavisi od mnogih faktora, uključujući stres, način života, neregularan seksualni život, preveliku ili premalu telesnu masu, prisustvo infekcija, probleme sa reproduktivnim organima, ali i godina starosti.

Kod muškaraca starost ne igra toliko veliku ulogu (efekat srtarijih očeva posle 45 godine ), ali kod žena mogućnost da ostanu u drugom stanju počinje polako i postepeno da opada posle 35 godina.

Kod starijih žena posebnu pažnju treba obratiti i na planiranje trudnoće I na sam tok trudnoće zbog porasta rizika od različitih oboljenja – kardiovaskularnih, visokog pritiska, štitne žlezde, šećerne bolesti…Sem toga, kod starijih žena, veći je rizik od pojave problema u trudnoći i zato je potrebno pažljivo planirati i pratiti.