POLNO PRENOSIVE BOLESTI

STD (sexually transmited diseases) predstavljaju drugu najčešću grupu bolesti u žena starosti između 15-45. godina.Učestalost polnih bolesti u ovoj grupi je oko 10 %,a češće se javljaju samo bolesti povezane sa trudnoćom (15-20%).Ulcerativne polne bolesti kao sifilis postale su retke,a obolevanje od gonoreje se u zadnjih 20 godina smanjilo za 95%.Hlamidijalna infekcija je jedina infekcija koja je podjednako rasprostranjena u svim starosnim grupama.

Najveći problem predstavljaju polno prenosivi virusi:infekcija sa humanim papiloma virusom (HPV) koja je poprimila epidemijske razmere,dok se infekcija sa herpes virusom povećala 5x u populacijij adolescenata.

Polno prenosive bolesti razvijaju se obično pritajeno sa dugim asimptomatskim fazama,tako da se u obolelih ne pojavljuju klinički znaci bolesti ,zbog čega nosioci bolesti koji za nju uopšte ne znaju,nesvesno prenose infekciju na druge osobe.

Glavni činioci rizika za polno prenosive bolesti su nedovoljna informisanost,promiskuitet naročito kod nezaštićenog polnog odnosa,analni polni odnos,loši socioekonomski uslovi života i loša zdravstvrena zaštita.

Naročiti značaj STD imaju u periodu adolescencije.1/4 svih STD se javlja u starosnoj dobi od 15-19.godina,pri čemu najveći značaj imaju HLAMIDIJA,GONOREJA,HERPES i HPV.