ULTRAZVUK ABDOMENA

1. Šta je UZ pregled abdomena i male karlice?

Ultrazvučni pregled abdomena i male karlice je bezbolni, neinvazivni pregled jetre, žučne kese, žučnih puteva, pankreasa, oba bubrega, nadbubrega, slezine, mokraćne bešike, prostate kod muškaraca, limfnih žlezdi, trbušne tećnosti, velikih krvnih sudova trbuha i trbušne šupljine.

2. Kada se izvodi UZ pregled abdomena i male karlice?

Ultrazvučni pregled abdomena se izvodi kod osoba koje imaju tegobe u trbuhu. Obavlja se i kao dijagnostička procedura koja prethodi pregledu želuca, dvanaestopalačnog, tankog i debelog creva sondama ili rentgenološki.

Ultrazvučni pregled abdomena se radi i u slučajevima koji nisu direktno vezani za tegobe u trbuhu, a mogu da budu uzrok oboljenja drugih sistema organa (npr. Kardiovaskularnog) ili su posledica oboljenja drugih sistema oragana (pluća, štitasta žlezda, dojka itd). Ostali razlozi za obavljanje pregleda su takođe i gojaznost, pušenje, nasledne bolesti itd.

3. Kakve podatke pruža ova metoda?

Ultrazvučni pregled abdomena omogućava da vidimo kako izgledaju organi trbušne duplje, da izmerimo kolika je njihova veličina, procenimo kakva je njihova gradja i struktura, da li u organima trbuha ima eventualnog patološkog sadržaja.

4. Kako izgleda procedura pregleda?

Ultrazvučni pregled abdomena i male karlice se izvodi tako što pacijent leži na leđima, dok lekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno nanet gel prelazi preko kože trbuha. Da bi se dobila bolja slika pojedinih organa od pacijenta se može zatražiti da se okrene na desni ili levi bok. Prilikom pregleda pacijent ne oseća nikakav bol. Ispitivanje traje od 20 do 30 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

5. Da li ova metoda ima štetne posledice?

Ultrazvučne metode koje se primenjuju u dijagnostici u medicini su bezbolne i bez štetnih dejstava na ispitanika, zbog čega se mogu ponavljati neograničeni broj puta.

6. Koliko su česte kontrole?

Vreme do sledećeg pregleda određuje lekar u zavisnosti od nalaza i uzrasta. U slučaju normalnog nalaza kontrola može biti za 1 do 3 godine, a u slučaju patološkog nalaza kraće.

7. Kojom opremom se izvodi ultrazvučni pregled abdomena?

U Euromediku ovaj pregled se izvodi najsavremenijim ultrazvučnim aparatima renomiranog proizvođača VOLUSON GE , koji svi poseduju CE sertifikat i koriste se u vodećim evropskim i svetskim bolnicama.